نان، رکن اصلی سبد غذایی ایرانیان و منبع حیاتی انرژی و مواد مغذی است. مصرف بالای نان در ایران، که به طور میانگین روزانه ۳۱۰ گرم به ازای هر نفر است، نشان از جایگاه ویژه آن در امنیت غذایی کشور دارد. این میزان مصرف، ۴۰ تا ۵۰ درصد از انرژی مورد نیاز روزانه و تا ۶۰ درصد پروتئین مورد نیاز اقشار کمدرآمد را تأمین میکند. علاوه بر این، سهم قابل توجهی از کلسیم و فسفر مورد نیاز بدن از طریق نان تأمین میشود. این در حالی است که متوسط مصرف جهانی نان حدود ۶۵ کیلوگرم در سال است و مصرف سرانه نان در ایران، به میزان ۳۷ درصد بالاتر از میانگین کشورهای خاورمیانه است.
با توجه به اهمیت این موضوع، چالشهای مربوط به سیستم توزیع و کنترل تولید نان در مواقع اضطراری مانند قطع سامانههای نظارتی، قابل بررسی است. آقای سعید محمدی در گفتگویی با ایرنا، در خصوص عملکرد نانواییها در زمان اختلال سیستم نانینو اظهار داشتند: نانوایان محترم میتوانند بدون هیچ نگرانی به فعالیت خود ادامه دهند. سیستم به گونهای طراحی شده است که در محاسبه عملکرد نانواییها، وقفههای احتمالی سیستم را لحاظ نمیکند و میانگین عملکرد در دورههای مشابه را ملاک قرار میدهد. بنابراین، تخصیص سهمیه آرد و پرداخت یارانه بدون هیچگونه مشکلی انجام میشود و نانوایان از این بابت آسودهخاطر باشند. عرضه نان نیز به شیوهی معمول و با استفاده از پول نقد یا دستگاه کارتخوان انجام خواهد شد.
در استان قم، حدود ۹۴۰ نانوایی مشغول فعالیت هستند و ماهانه حدود ۱۰ هزار تُن آرد مصرف میشود. پنج کارخانه تولید آرد نیز در استان فعالند. با توجه به اهمیت تغذیه سالم، تمرکز بر تولید نان کامل (غنی از سبوس) و ارتقای سطح سلامت عمومی از اولویتهای مسئولان استان قم است. قرارگاه نان کامل با هدف تشویق مردم به مصرف نان سبوسدار و کاهش شیوع بیماریهای گوارشی تشکیل شده است. اهمیت نان کامل و سالم، با توجه به کمبود مواد مغذی در آرد سفید، بیش از پیش مورد تاکید قرار میگیرد.