هوای ناسالم قم، زنگ خطری برای سلامت شهروندان
کیفیت هوای قم امروز، سه شنبه ۲۷ آذرماه، با شاخص آلودگی ۱۰۵ (AQI) در وضعیت ناسالم برای گروههای حساس قرار گرفت. این آلودگی که ناشی از افزایش غلظت ذرات معلق PM2.5 است، مردم قم را بار دیگر با چالش آلودگی هوا مواجه کرده است. این وضعیت، مشابه آنچه در بهار و تابستان شاهد بودیم، این بار به دلیل وارونگی هوا و فعالیت صنایع، نیروگاهها و خودروها ایجاد شده است.
مرکز بهداشت استان، با هشدار جدی به شهروندان، از افراد دارای بیماریهای قلبی و ریوی، کودکان، سالمندان، زنان باردار و بیماران مبتلا به آسم خواست تا از فعالیتهای طولانی و سنگین در فضای باز خودداری کنند. اداره کل هواشناسی استان نیز پایداری وضعیت هوا و ادامه آلودگی را برای روز آینده پیشبینی کرده است.
گزارشها حاکی از آن است که سالانه حدود ۷۰ روز هوای قم در وضعیت ناسالم قرار دارد؛ امسال اما پیشبینی میشود این تعداد به مراتب افزایش یابد. یکی از عوامل اصلی آلودگی هوا در بهار و تابستان، عدم تخصیص حقابههای زیستمحیطی استان و گسترش کانونهای گردوغبار است.
مدیرکل محیط زیست استان قم در این باره به اقدامات انجامشده برای مقابله با بحران گرد و غبار اشاره کرده و از کاشت نزدیک به ۱۳ هزار هکتار درخت و گیاهان مناسب در مناطق آسیبدیده خبر داده است. با این حال، با توجه به وجود حدود ۳۰ هزار هکتار کانون بحرانی گردوغبار در استان و مساحت وسیع اراضی مستعد تولید گرد و خاک (حدود ۳۰۰ هزار هکتار)، راه درازی تا احیای کامل محیط زیست در پیش است. خشکسالیهای پیاپی و برداشت بیرویه از منابع آب زیرزمینی، از دیگر عوامل تشدیدکننده این بحران محسوب میشوند.
وی با تأکید بر اینکه تخصیص نیافتن حقابههای زیستمحیطی یکی از موانع اصلی است، به اقدامات انجام شده در جهت شناسایی و برخورد با بیش از ۱۰۰ منبع آلاینده اشاره کرد و بر ضرورت تخصیص اعتبارات بیشتر برای مقابله جدیتر با این معضل زیستمحیطی تأکید نمود. بازگرداندن وضعیت به حالت طبیعی، پروژهای پرهزینه، گسترده و نیازمند همکاری همگانی است.