سهم دولت در تامین منابع پروژه‌های شهری اطراف حرم مطهر کمتر از ۱۰ درصد است

شهرداری قم در پروژه‌های اطراف حرم مطهر، با چالش تأمین مالی دست و پنجه نرم می‌کند. بر اساس اظهارات آقای توکلی مقدم، معاون مالی و اقتصادی شهرداری قم، دولت سهم ناچیزی (کمتر از ۱۰ درصد) در تأمین بودجه این پروژه‌ها داشته است و بار اصلی تأمین مالی بر دوش شهرداری و از محل منابع داخلی آن است.

وی با اشاره به پروژه‌های عمرانی مهمی همچون فاز پنجم عمار یاسر و خیابان جعفر طیار، از آزادسازی نزدیک به ۸۰۰ پلاک در فاز اول پروژه عمار یاسر (از آغاز تا سال ۱۴۰۲) خبر داد. این پروژه تا خیابان شهیدان فاطمی پیشرفت داشته است. با این حال، پرداخت معوض به مالکان املاک تملک شده از طریق اراضی ۴۸ هکتاری، به کندی پیش می‌رود و میزان املاک تخصیص یافته به مراتب کمتر از سهم منابع داخلی شهرداری است.

شهرداری قم حدود هزار میلیارد تومان از محل اراضی ۴۸ هکتاری طلبکار است؛ ششصد میلیارد تومان آن مربوط به پروژه تملک قبرستان نو و حدود صد میلیارد تومان نیز به زیرساخت‌های محله ۴۸ هکتاری (که بر عهده شهرداری نیست) اختصاص دارد. با وجود انجام زیرساخت‌های اولیه از جمله برق، آب، گاز و فاضلاب در این سایت ۴۸ هکتاری توسط شهرداری، این اقدامات خارج از وظایف ذاتی شهرداری بوده و پس از تکمیل باید به شهرداری تحویل داده شود.

در حال حاضر، شهرداری هزینه‌های بسیاری را در این پروژه‌ها متقبل شده است، زیرا دستگاه‌های استانی بودجه کافی برای این منظور نداشته‌اند. با این حال، این هزینه‌ها باید در تفاهم‌نامه‌ها و توافقات مشترک لحاظ شود. تاکنون تنها یک قطعه زمین به ارزش ۱۵۰ میلیارد تومان به شهرداری واگذار شده است. در پروژه بهسازی آرامستان نو (که وظیفه استانی است) نیز هنوز هزینه‌های شهرداری تعیین تکلیف نشده است.

با وجود رایزنی‌ها برای دریافت زمین‌های دیگر از اراضی ۴۸ هکتاری، میزان زمین‌های دریافتی در مقایسه با هزینه‌های هنگفت تملک املاک در پروژه‌هایی مانند عمار یاسر (که تملک ۱۳ پلاک در ۷۰۰ متر حدود ۱۵۰ میلیارد تومان هزینه داشته) بسیار ناچیز است.

تملک در پروژه شهدای دروازه ری نیز از نیمه دوم سال ۱۴۰۲ آغاز شده و بیش از ۱۵۰ پلاک تملک شده است، اما به دلیل ریزدانه بودن املاک، امکان واگذاری معوض از اراضی ۴۸ هکتاری وجود نداشته است. در این پروژه، شهرداری از منابع ۴۸ هکتاری برای تملک ۹ پلاک استفاده کرده که باز هم نسبت به هزینه‌های انجام شده، ناچیز است. این مبالغ نیز باید به هزار میلیارد تومان مطالبات شهرداری افزوده شود.

مجله خبری کانون قم

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا