تخصیص ناعادلانه بودجه به استان قم؛ رتبه سیام از میان ۳۱ استان
استان قم با وجود جایگاه مذهبی و موقعیت راهبردی خود، از کمبود شدید بودجه رنج میبرد. به گفته حجت الاسلام والمسلمین قاسم روانبخش، نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی، سهم بودجه این استان در سال ۱۴۰۳ تنها دو همت بوده که تاکنون تنها ۱۶ درصد آن تخصیص یافته است. این امر موجب قرارگیری قم در رتبه سیام از میان ۳۱ استان کشور شده است.
آقای روانبخش در توضیح علل این تخصیص ناکافی، به شاخصهای مورد استفاده دولت برای توزیع بودجه اشاره کردند. این شاخصها، از جمله تعداد شهرستانها و روستاها، به ضرر استان قم تمام شدهاند. در حالی که استانهایی با وسعت و تعداد شهرستان و روستاهای بیشتر، بودجه بیشتری دریافت میکنند، قم با کمبود این شاخصها، از دریافت بودجه کافی محروم مانده است. وی با اشاره به کمبود شهرستان در قم، فقدان روستاهای متعدد و در نتیجه بودجه اندک برای راههای روستایی را به عنوان دلایل اصلی این مشکل برشمرد.
اما نماینده مردم قم معتقد است که شاخصهای فعلی، منعکسکننده واقعیتهای موجود در استان نیستند. وی بر لزوم در نظر گرفتن شاخصهای مهمتری همچون جمعیت، زیرساختهای درمانی، و موقعیت زائرپذیری قم تاکید کرد. با جمعیتی بالغ بر یک و نیم میلیون نفر، قم از بسیاری از استانهای دیگر، از جمله یزد، جمعیت بیشتری دارد؛ اما این واقعیت در تخصیص بودجه لحاظ نشده است. ضمن اینکه وضعیت نامناسب بهداشت و درمان در استان و حجم بالای زائران داخلی و خارجی که به طور مستمر به قم سفر میکنند نیز باید در محاسبات بودجه لحاظ شود. همچنین وی به پایین بودن سرانه دانشآموزی در استان قم، که تقریباً معادل استان سیستان و بلوچستان است، اشاره و این موضوع را نگران کننده دانست.
آقای روانبخش با اشاره به تلاش نمایندگان مجلس برای بهبود وضعیت بودجه استان، بر ضرورت افزایش تخصیص بودجه از ۱۶ درصد فعلی به حداقل ۴۰ درصد تاکید کرد. وی همچنین از همکاری خوب استاندار جدید قم با نمایندگان و نهادهای مرتبط برای بهبود این وضعیت خبر داد و ابراز امیدواری کرد که با پیگیریهای مستمر، رتبه بودجه استان قم ارتقاء یابد. تخصیص بودجه فعلی، به گفته وی، حتی به یک همت هم نمیرسد.