ناترازی نگران‌کننده‌‌ منابع آب در قم‌؛ خطر جیره‌بندی آب!

بحران کم آبی در قم؛ زنگ خطر خشکسالی

وضعیت منابع آبی استان قم به شدت بحرانی است. محمد احمدی‌جبلی، مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای قم، در گفتگویی ضمن اشاره به جلسه‌ای مشترک با دادگستری استان برای مقابله با برداشت‌های غیرمجاز آب، از ناترازی شدید سفره‌های آب زیرزمینی خبر داد. این ناترازی ناشی از عوامل متعددی از جمله قطع حقابه‌های استان از رودخانه‌های قره چای و قمرود، وجود بیش از دو هزار حلقه چاه غیرمجاز و برداشت‌های بی‌رویه است.

احمدی‌جبلی با تاکید بر لزوم آگاهی‌بخشی عمومی برای مدیریت منابع آبی، به خطر جدی کم آبی در آینده نزدیک هشدار داد. وی با اشاره به وابستگی شدید آب شرب قم به منابع محدود، از خالی بودن ۸۸ درصد ظرفیت سد ۱۵ خرداد خبر داد و این وضعیت را بسیار نگران کننده خواند. چاه‌های داخل شهر و دشت علی‌آباد نیز به دلیل افت شدید سطح آب‌های زیرزمینی، در آینده قادر به تامین آب شرب نخواهند بود. در حال حاضر، منبع اصلی تامین آب شرب قم، آب انتقالی از سرشاخه‌های دز است که با توجه به مصرف بالای آب و افزایش جمعیت، این منبع نیز با چالش جدی مواجه است.

رشد جمعیت، عامل تشدید بحران

افزایش جمعیت قم، عمدتا به دلیل مهاجرت، نیاز آبی استان را به شدت بالا برده است. سالانه حدود ۳ میلیون متر مکعب به نیاز آبی قم اضافه می‌شود و احداث ۸۵ هزار واحد مسکونی در طرح نهضت ملی مسکن نیز حدود ۲۷ میلیون متر مکعب بر این میزان خواهد افزود. علاوه بر این، پروژه انتقال آب شهرستان ساوه نیز تا پایان سال آینده حدود ۱۴ میلیون متر مکعب به مصرف آب خواهد افزود. با توجه به اینکه کل تخصیص آب از سرشاخه‌های دز مصرف می‌شود، احمدی‌جبلی بر ضرورت مدیریت جدی‌تر مصرف و برنامه‌ریزی برای تامین منابع آبی جدید تاکید کرد.

جیره‌بندی آب؛ تهدیدی قریب الوقوع

مدیرعامل آب منطقه‌ای قم هشدار داد که در صورت ادامه روند فعلی، جیره‌بندی آب تا ۳ سال آینده اجتناب‌ناپذیر خواهد بود. وی همچنین به تخریب منابع آب زیرزمینی در اثر سدسازی و کاهش ورودی آب به آبخوان قم در ۴۰ سال گذشته اشاره کرد و از دادگستری استان درخواست مساعدت برای برخورد با برداشت‌های غیرمجاز و چاه‌های غیرمجاز نمود.

مجله خبری کانون خبری قم

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا