تامین غلات و نان در قم؛ از واردات گندم تا اهمیت نان کامل
اداره کل غله و خدمات بازرگانی قم از توزیع گسترده برنج و شکر در استان خبر میدهد و به ذخیرهسازی ۱۶ هزار تن گندم مرغوب تولیدی داخلی برای تامین آرد مورد نیاز شهروندان اشاره میکند. آقای سعید محمدی، با تأکید بر اینکه کمبودی در کالاهای اساسی وجود ندارد، از توزیع ۲۶۳۷ تن برنج خارجی و ۱۳۶۰ تن شکر در استان خبر داد و روند مدیریت بازار را مطلوب ارزیابی کرد.
اما نیاز قم به گندم بسیار بیشتر از این میزان است. به همین دلیل، از ابتدای سال تا پایان آبان ماه، ۱۱۴ هزار تن گندم از طریق واردات تامین و در اختیار کارخانههای آرد استان قرار گرفته است. این نشان از اهمیت بالای گندم و نقش آن در امنیت غذایی شهر قم دارد.
نان، به عنوان غذای اصلی بسیاری از مردم جهان و بهویژه در ایران، از جایگاه ویژهای در سبد غذایی برخوردار است. این ماده غذایی، منبع مهمی از انرژی، پروتئین (بیش از ۴۵ درصد نیاز روزانه)، مواد معدنی مانند فسفر و ویتامینهای گروه B است. مصرف سرانه نان در ایران حدود ۱۱۴ کیلوگرم در سال (حدود ۳۱۰ گرم در روز) است که ۴۰ تا ۵۰ درصد انرژی و ۴۵ درصد پروتئین مورد نیاز روزانه را تأمین میکند. در اقشار کمدرآمد، این میزان تا ۶۰ درصد پروتئین روزانه را شامل میشود. همچنین بیش از ۳۰ درصد (و در افراد کمدرآمد تا ۴۵ درصد) کلسیم و فسفر مورد نیاز روزانه از طریق نان تأمین میگردد. این میزان مصرف سرانه، ۳۷ درصد بیشتر از میانگین مصرف در کشورهای خاورمیانه و بهطور قابل توجهی بالاتر از میانگین جهانی (۶۵ کیلوگرم) است.
با توجه به اهمیت تغذیه سالم، مسئولان استان قم بر تولید و مصرف نان کامل (غنی از سبوس) تأکید دارند. قرارگاه نان کامل با هدف ارتقای سلامت عمومی و کاهش بیماریهای گوارشی تشکیل شده و تلاش میکند با تشویق شهروندان به مصرف نان کامل، این هدف را محقق سازد. در حال حاضر، حدود ۹۴۰ نانوایی در قم مشغول به فعالیت هستند و پنج کارخانه آرد با تولید حدود ۱۰ هزار تن آرد در ماه، نیاز نانواییهای استان را تأمین میکنند.