## قم، قطب پرورش مرغ و مرغداری در کشور
استان قم با دارا بودن بیش از 5 میلیون ظرفیت پرورش مرغ گوشتی و 4.5 میلیون ظرفیت پرورش پولت، به عنوان قطب اصلی پرورش پولت در ایران شناخته می شود. این استان با بیش از 278 واحد مرغداری صنعتی دارای پروانه بهره برداری و 81 واحد پرورش پولت با پروانه صنعتی، به عنوان یکی از فعال ترین استان ها در زمینه تولید مرغ و محصولات مرتبط با آن شناخته شده است.
به منظور مدیریت بهتر و جلوگیری از بروز مشکلات احتمالی در این بخش مهم تولیدی، یک کمیته تخصصی با حضور ادارات مرتبط با دامپزشکی، تشکل های طیور، پشتیبانی امور دام و معاونت بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی قم تشکیل شده است. این کمیته در زمینه های مختلفی مانند مدیریت جوجه ریزی، صادرات محصولات، بهینه سازی سن کشتار، اصلاح ساختار مرغداری ها، تعیین نحوه برخورد با واحدهای متخلف و سایر امور مرتبط با این حوزه فعالیت می کند.
موضوعات مرتبط با امنیت غذایی مردم از جمله مواردی هستند که در دستور کار این کمیته قرار دارند.
**حضور فعال قم در بخش کشاورزی**
استان قم علاوه بر مرغداری، در سایر بخش های کشاورزی نیز حضوری فعال دارد. این استان در سطح کشور به عنوان یکی از قطب های اصلی تولید گوشت ماهیان خاویاری، خاویار پرورشی، ماهیان زینتی، مرغ تخمگذار و تخم مرغ، توت و سایر محصولات کشاورزی شناخته می شود.
بخش کشاورزی در استان قم 6 درصد از ارزش افزوده این استان را به خود اختصاص داده است. بیش از 50 هزار نفر به صورت مستقیم و غیر مستقیم در بخش های مختلف حوزه کشاورزی این استان مشغول فعالیت هستند.
میزان تولید متوسط سالانه بخش کشاورزی استان قم بیش از 850 هزار تن در زمینه محصولات زراعی، باغی، دامی، شیلات و گلخانه ای است. روستاییان به عنوان مهمترین بهره برداران بخش کشاورزی استان قم شناخته می شوند و این بخش بیش از 50 درصد اشتغال روستاییان در بخش های مختلف این استان را به خود اختصاص داده است.